Siirry sisältöön

JÄÄKÄRIN MORSIAN (1931) - yksityisnäytös

Seuraavat näytökset

Kauppias

Kauhavan Y-Kino ykinokauhava@gmail.com 040 152 7422 (Y-Kinon kassa) Y-tunnus: 2311197-7 Kauppiaan ehdot

TÄMÄ ON YKSITYISNÄYTÖS!

Y-Kinon yksityisnäytökset ovat edullisia, tilaa oma näytöksesi täältä:

▶︎ YKSITYISNÄYTÖKSEN TILAUSLOMAKE ◀︎

Tämän elokuvan näytökselle on hankittava lupa erikseen ja se voi viedä aikaa. Minimihinta näytökselle on 250,00€

--------------------------------------------------------------------

Kalle Kaarnan ohjaama sotadraama Jääkärin morsian (1931) perustuu Sam. Sihvon samannimiseen näytelmään. Eletään vuotta 1915, kun jääkärikorpraali Martin (Tauno Brännäs alias Palo ensimmäisessä roolissaan) ja varsovalaisen balettitytön Sabinan (Hanna Taini) tiet kohtaavat Libaussa. Sabina tanssii tiensä suomalaisjääkärin sydämeen, mutta nuoret joutuvat erilleen, kun jääkäripataljoona hälytetään rintamalle. Häikäilemätön paroni von Lichtenstein (Toivo Pohjakallio) tahtoo Sabinan itselleen keinoja kaihtamatta.

Isänmaallinen musikaali Jääkärin morsian on romanttinen seikkailuelokuva aktivisteista, jotka hankkivat sotilaskoulutuksen Saksassa 1915–17 taistellakseen venäläisiä vastaan. Elokuva kuvattiin mykkänä, mutta siihen tehtiin koko elokuvan kattava musiikki ja muutamia lauluja. Alkuperäinen vuoden 1921 musikaali oli ollut huikea menestys, liian suuri lahjakkaalle säveltäjä Sam Sihvolle, vapaustaistelun veteraanille, joka hukkui musiikista virtavien rojaltirahojen suomiin houkutuksiin. Musikaalissa on kymmenkunta mieleenpainuvaa musiikkikappaletta. Toivo Palmroth sovitti musiikin ja lisäsi omia tanssi- ja balettisävelmiään ja huipensi ääniraidan Sibeliuksen alkuperäiseen Jääkärimarssiin (1917).

Kalle Kaarnan ohjaama ja käsikirjoittama ja Heikki Ahon ja Björn Soldanin kuvaama elokuva alkaa talvesta, jolloin joukko suomalaisia kapinallisia pakenee venäläisiä kasakoita hiihtäen jäätyneen Itämeren yli "Ruotsin vapauttaville rannoille". Elokuva päättyy Saksassa sotilaskoulutuksen saaneiden jääkäreiden palatessa takaisin Suomeen jäänmurtaja Sammolla.

Varsinaista sotilaallista toimintaa elokuvassa on vähän. Pääosa tapahtumista sijoittuu Libaussa sijaitsevaan Kultaisen Ankkurin kahvilaan jossa sankari Matti tapaa kauniin Sabrina-tanssijattaren ja jossa paljastetaan kahden kieron vakoojan inhat suunnitelmat. Musiikin ohella mieleenpainuvinta elokuvassa ovat kolmen lahjakkaan näyttelijän, tulevien näyttelijäkuuluisuuksien unohtumattomat kasvot heidän ensimmäisissä päärooleissaan. Heidän olemuksensa kannattelee koko elokuvaa ja ohjaaja Kaarna tietää silmien olevan ikkunoita sieluun. Mattia näyttelee tyrmäävä Tauno Palo debyyttiroolissaan. Sabinan roolissa Valentin Vaalan ja Teuvo Tulion muutamaa vuotta aikaisemmin löytämä Hanna Taini, nyt ensimmäisessä pääroolissaan. Ella Eronen, josta sittemmin tuli suomalaisen teatterin ja elokuvan suuri tragedienne, on elokuvadebyytissään Kultaisen ankkurin omistaja.

– Antti Alanen (11.10.1999, Le Giornate del Cinema Muto, eng.), käännös Pasi Nyyssönen 18.3.2015