Siirry sisältöön

Puuseppien kylä

Seuraavat näytökset

Kauppias

Kauhavan Y-Kino ykinokauhava@gmail.com 040 152 7422 (Y-Kinon kassa) Y-tunnus: 2311197-7 Kauppiaan ehdot

PUUSEPPIEN KYLÄ - Dokumenttisarja Jurvan käsityöläisperinteestä

Yli sadan vuoden ajan Jurvassa on valmistettu ja myyty huonekaluja. Koulutetut huonekalupuusepät ja koristeveistäjät loivat käsityöläisilmiön, jonka ympärille koko kylä kasvoi ja kehittyi. Huonekalujen valmistus leimasi Jurvan elinkeinoelämää 1990-luvulle asti, jonka jälkeen ala alkoi hiipua. Millä keinoin myös tulevaisuudessa Jurva tunnetaan huonekalupitäjänä ja miten säilyttää sukupolvelta toiselle siirtynyt käsityöläisperinne?

Kolmiosainen Puuseppien kylä -dokumenttisarja nostaa esille Jurvan seudulle keskittyneen huonekaluteollisuuden historiaa ja muutosvaihetta, jota tämän päivän huonekaluyrityksissä eletään.

Harva tietää, että Jurvassa valmistettiin tyylihuonekaluja suomalaisen huonekaluteollisuuden uranuurtajan, muotoilija Werner Westin piirustusten pohjalta. Kiertokaupan kulta-aikoina lähes koko kylä sai elantonsa huonekalujen valmistuksesta, kun yrityksiä oli seudulla noin 200 ja ne työllistivät yhteensä noin 750 henkilöä. Tänä päivänä merkittäviä huonekaluyrityksiä on Jurvassa noin 10.

Dokumentissa joukko huonekaluyrittäjiä keskustelee alan nykytilanteesta. Sarjassa kuullaan myös muotoilija-professoreita Yrjö Kukkapuroa ja Juhani Salovaaraa sekä Hakolan toimitusjohtaja Annaleena Hakolaa, jotka pohtivat mitä tämän ainutlaatuisen käsityöperinteen säilyttämiseksi tulisi tehdä.