Kauhavan Y-kino
Elokuvan ohjelmistosta

Asiakkaamme ovat usein kysyneet: "jatkaako tämä elokuva", "koska elokuva tulee", ja etenkin "milloin tulee tieto ensi viikon elokuvista".

Alla olevassa kuvassa on Pekka ja Kalle pohtivat tätä ihmeellistä asiaa yksityisnäytöksen vessatau'on jälkeen.

;o)

...ennen mitään muuta lausun, että yksisalisen elokuvateatterin ohjelmiston laatiminen on todella haastavaa...

...heti sen jälkeen lausun, että yksisalisen elokuvateatterin toiminnan saaminen kannattavaksi vaatii joustavuutta ja paljon työtä...

++++++++++++++++++

Elokuvan levittäjät

Suomessa on yli kymmenen elokuvanlevittäjää. Tässäpä muutama esimerkki:

 • SF-Film, esim. Hobitti ja Madagascarin pingviinit,
 • Nordisk Film, esim. Mielensäpahoittaja, 21 tapaa pilata avioliitto ja Vares,
 • Disney, esim. Lentsikat, Helinä-Keiju,
 • Finnkino, esim. Boyhood, Boksitrollit, Dracula untold, Paavo Pesusieni (tulossa 2015)
 • Future Film, esim. Minisankarit, Expandables, Sin City
 • Scanbox, esim. Leijonasydän, Juoppohullun päiväkirja,
 • IslaSales, esim. Lumiauramies (olipa hyvä elokuva!)
 • Snapperfilms, esim. Ella ja kaverit, Hella W,
 • Kuusan Kino, oopperoita ja baletteja sekä valtavirran ulkopuolisia elokuvia kuten esim. häkellyttävä FRANK,
 • StoryHill, oopperoita ja baletteja sekä muutakin musiikkia ja tapahtumia - vaikkapa Queenin konsertti
 • pieni ja notkea Cinemanse, esim. French Riviera ja Krokotiilin keltaiset silmät
 • ja vielä sokerina pohjalla pieni ja notkea Blac Lion, esim Autolla Nepaliin [TULKAA KATSOMAAN TÄTÄ ELOKUVAA 12.12. alkavalla jaksolla!!!], yksityisnäytöksissä hyvin suosittu Käräjävuorentie, Anselmi - nuori ihmissusi
 • ...ja vielä monta muuta mukavaa yrittäjää.

Jokaisen elokuvanlevittäjän kanssa pitää luoda henkilökohtaiset suhteet, jotta tietää esim. mitä oikeasti tarkoittaa jos he kertovat, että "tämä Sun on ehdottomasti otettava!". Lisäksi oma toiminta vaikuttaa esim. siihen, saako jättijulisteita (käyppäs katsomassa Y-Kinon aulaa ;o) ), saako ennakkonäytöksiä, saako näyttelijöiden vierailuja tms. Jos tekee kovasti (=hulluna) töitä, voi myös pieni teatteri saada joskus jotakin etua näissä asioissa.

Elokuvan riski teatterin kannalta

Elokuvanlevittäjän kanssa tehdään sopimus elokuvan esittämisestä, ja tähän liittyy yrittäjän riski: elokuvalla on yleensä ensimmäisellä viikolla miniminhinta joka on maksettava vaikka ketään ei tulisikaan. Joskus tämä tappio saattaa olla jopa yli 300€ viikossa elokuvaa kohden - puhumattakaan siitä, mikä on oletetun tulon menety "jos olisi valinnut paremmin myyvän elokuvan". Se onkin jo toisenasteen spekulaatiota joka ei johda mihinkään.

"Yleensä" tarkoittaa sitä, että usein pienten toimistojen kanssa saamme sovittua näyttösopimuksen ilman minimiä tai laajennettua sen koskemaan kahta-kolmea viikkoa. Näin on joskus tehtävä sen vuoksi, että muutoin ei uskaltaisi ottaa levitykseen valtavirran ulkopuolisiä elokuvia ollenkaan - tällainen toiminta johtaisi ennen pitkää konkurssiin. Kuitenkin yleensä teatterit - myös Y-Kino - haluavat näyttää myös elokuvia valtavirran ulkopuolelta. Valtavirran ulkopuolisia elokuvia ovat esim: Autolla NepaliinFrench Riviera, Aatsinki - the Story of Artic Cowboys, Boyhood.

Lisäksi välittömään kyseisen elokuvan rahalliseen riskiin liittyvät julisteiden rahdit, elokuvan rahti (jos se tulee Matkahuollon kautta), työntekijän palkka, tilavuokrat. Välillisesti kaikkien elokuviin liittyy kuluina mm. tilavuokrat, investoinnit ja laitteiden uusimeinen - esim. 2kW lamppu maksaa paljon.

Jos asiakas haluaa yksisaliseen elokuvateatteriin hienoja valtavirran ulkopuolisia elokuvia, niin pitää muistaa, että pienen teatterin markkinointibudjetti ei pysty tekemään niistä aina kannattavia. Esimerkiksi todella hienoa elokuvaa Krokotiilin keltaiset silmät kävi kahdessa näytöksessä katsomassa vain viisi katsojaa. Teatteripäällikö näytti nämä näytökset itse tehden samalla huolto- ja toimistotöitä jotta pystyi paremmin perustelemaan itselleen tämän etukäteen tiedossa olleen tulonmenetyksen. Olisi mukavaa jos näin hienoja elokuvia arvostavat ihmiset mainostaisivat niitä toisilleen - tällä tavalla niitä voisi ottaa useammin näytöksiin.

Elokuvan näyttöjaksot

Esitysjaksoista tehdään sopimukset perjanti-torstai väliselle ajalle - perinne, johon en pysty puuttumaan paitsi notkeiden ja pienten elokuvanlevittäjien kanssa. Nämä sopimukset vahvistetaan yleensä maanantaisin mm. edellisen viikonlopun valtakunnalliseten tilastojen mukaisesti. Suomen elokuvateatteriliitto julkaisee nämä tilastot maanantaisin noin klo 12.00.

Päätökseen elokuvan toisesta viikosta, näytösten määrästä ja ajankohdista vaikuttaa tietysti sen menestys omassa teatterissa ja erityisesti keskustelut naapuriteattereiden kanssa. Y-Kinoa on tässä auttanut erityisesti Alajärven Alareksin teatteripomo: tilanteita kysellään molemmin puolin joka viikko. Esimerkiksi Fury ja Autolla Nepaliin otettiin ohjelmistoon nimenomaan Ahti Joensuun vihjeen (käskyn) perusteella ;o)

Kun elokuvan jatkosta on tehty päätös maanantaina, siitä ilmoitetaan elokuvan levittäjälle - joka siis omistaa elokuvan näyttöoikeudet. Ilman heidän lupaansa elokuvaa ei saa näyttää.

Elokuvan levittäjä toimittaa tämän jälkeen teatterille nk. KDM-avaimen, joka on digitaalinen salausavain. Salausavain on voimassa tyypillisesti yhdestä kolmeen viikkoa ja ilman sitä elokuva ei avaudu teatterin palvelimella.

Itse elokuva tulee teatterille joko siirrettävällä kovalevyllä Matkahuollon kautta paketissa tai se ladataan erityisen järjestelmän kautta netistä.

Elokuvan tiedot asiakkaille

Kun byrokratia ja suunnittelu on saatu valmiiksi, tehdään mainokset ja päivitetään elokuvien näytöstiedot Y-Kinon kotisivulle yleensä maanantain ja tiistain aikana. Tässä käsityössä tulee joskus virheitä, esim. unohtuu vapauttaa elokuvan varaaminen ja ostaminen netissä.

Kätevimmin uusimmat tiedot saa uutiskirjeestäetussivulta tai tietysti etusivulta klikkaamalla kyseisen elokuvan kuvaketta. Yleensä ottaen lähes kaikilta sivuilta, joissa jokin elokuva on mainittu, on linkki elokuvan esittelysivulle. Esittelysivulla voi katsoa trailerin, siellä on kerrottu elokuvasta tarkemmin ja sieltä voi varata paikkaliput elokuvaan.

 
&nsbp;

Tulossa

Maksuvälineet

 
 

Movie trailers provided by Filmtrailer.com